Reklama
 
Blog | Pavel Hacker

Digitalizace po česku

Stojaté vody digitálního terestrického televizního vysílání rozčeřilo hned několik událostí. Nejprve to byl požadavek TV Nova na celý jeden multiplex - Nova chce provozovat 4-5 kanálů včetně současného, který by nabízela ve vysokém rozlišení (HDTV). V pondělí pak Rada pro rozhlasové a televizní vysílání podala k Nejvyššímu správnímu soudu čtyři kasační stížnosti proti výrokům Městského soudu v Praze, který v dubnu vyhověl čtyřem žalobám tří neúspěšných žadatelů o digitální licence a zrušil loňské verdikty Rady o udělení (a také neudělení) licencí.

Zkrátka tehdy přišla (mimo jiné) právě Nova, zatímco uspěly plnoformátové Febio TV a TV Barrandov, stanice pro
mladé TV Pohoda, hudební
Óčko, zpravodajská Z1 a regionální síť RTA. Ledové vztahy mezi Novou a touto šesticí televizních kanálů, kterým byly po zásahu Novy a TV Galaxie odebrány již přidělené licence k digitálnímu pozemnímu vysílání a které svůj čas dělí mezi počítání ztrát a přípravy stížnosti pro postup českého státu u Evropské komise (či případné
arbitráže) po vznesení požadavku Novy ochladly až směrem k absolutní nule. Podle serveru iHNed generální ředitel Novy "Dvořák uvedl, že v přechodné fázi do roku 2010 by Nova chtěla vysílat
stávající Novu a dva další tématické kanály, které by získala na
základě takzvaných kompenzačních licencí. Ty by měla Nova a také Prima
dostat za to, že se dobrovolně vzdají svých analogových kmitočtů, které
by byly využity pro digitální vysílání. Další, čtvrtý program v
přechodné fázi, by chtěla Nova vysílat na základě licence, o níž by se
ucházela v některém z výběrových řízení Rady pro rozhlasové a televizní
vysílání". Navíc, pokud jeho vystoupení dobře chápu, Nova požaduje jakési záruky penetrace zařízeními pro digitální příjem, zřejmě nejlépe "Jeden set-top box do každé rodiny", ale jak a kdo by měl tohle zajistit, to mi není jasné.

Připomeňme hlavní ideu systému udělování licencí: vysilací frekvence obecně jsou považovány za veřejný statek, neboť kmitočtové pásmo je omezené a všichni vysílat nemohou. Bylo proto "rozparcelováno" a přiděleno v licenčních řízeních na základě projektů. Původní projekt TV Nova se diametrálně lišil od toho, co Nova skutečně vysílala, a jen šikovný lobbying, neschopnost Rady a neschopnost (či spíše záměrná podpora) Stálé komise pro sdělovací prostředky PSP ČR umožnila její další existenci. Navzdory tomu, že licence byla udělena na základě projektu, který s realitou měl společného jen máloco, čachrům s jejím vlastnictvím, arbitráži apod., byla Nově bezplatně prodloužena. Současné vedení požaduje celý jeden multiplex, a hovoří o kompenzačních licencích. Chce tedy kompenzovat něco, co jí bylo veřejností zapůjčeno, a to proto, že se dobrovolně toho, co jí bylo zapůjčeno vzdají, přičemž se toho vzdají ve chvíli, kdy to zvolna pozbývá hodnoty. Je tomu však přesně naopak: my všichni, majitelé veřejného statku – terestrického pásma, nemáme žádnou povinnost dát Nově licenci na část jiného statku, kmitočtů pro digitální vysílání. Ano, Nova si za licenci zaplatila. Klade si ovšem velké požadavky, a činí to velmi arogantním způsobem. Prakticky stejně jako v letech 1994-97 jsou reakce politiků žalostné – jak uvádí týdeník MaM: "Poslanec Petr Pleva (ODS) ale přístup Novy ocenil, neboť to považuje za
jasný požadavek, byť maximalistický, o které se dá však jednat a tedy i
ustoupit. "Je dobře, že (Dvořák) dal karty na stůl. Důležité také je,
na co upozornil, že nás předbíhá technika," uvedla poslankyně za
KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Paní poslankyně se zřejmě o pokroku v technice dozvídá z vystoupení pana Dvořáka v Krumlově, poslanec Pleva pak svého soupeře prakticky chválí za to, že má nehorázné nároky, a tak opravdu vylepšuje podmínky pro vyjednávání. Báječné. Rada se alespoň pokusila zabojovat a podala čtyři kasační stížnosti proti výrokům Městského soudu v Praze, takováto řízení se ovšem táhnou a verdikt bude zřejmě na světě tak za rok, tj. s křížkem po funuse.

Šestice vítězných stanic samozřejmě dál usiluje o znovuzískání licence pro digitální vysílání, ovšem nevím, jestli by neudělala lépe, kdyby začala vysílat po internetu, jelikož především potenciální diváci Pohody a Óčka je průměrně 17 hodin týdně online (navíc jde o pro inzerenty mimořádně zajímavou cílovou skupinu).

Reklama

Alespoň jedna dobrá zpráva na závěr: licenci pro vysílání v kabelových sítích obdržel erotický kanál Leo 1. Je s podivem, že s takovým projektem přišel někdo v ČR až nyní (resp. vloni).