Reklama
 
Blog | Pavel Hacker

Budoucnost je video aneb kouzelný klik a magický ťuk

Kdysi byly noviny záležitostí jednoho muže, pak se staly záležitostí skupiny profesionálů, a dnes mohou být, díky internetu, opět záležitostí jednoho muže. Tvořit televizi bylo kdysi záležitostí skupiny profesionálů, je to stále záležitostí skupiny profesionálů, ale možná, s trochou pomoci, bude někdy televize záležitostí jednoho muže. Nebo taky jednoho inzerenta.

Za svého (uznávám, nedlouhého) života nepamatuji dvě větší díry do světa než mobilní telefon a Youtube. Rychlost vzestupu popularity téhle jednoduché stránky s videi je prostě ohromující. Google ví dobře, co dělá, a tak Youtube koupil. Yahoo, AOL, Microsoft a spousta dalších taky vědí, co dělají, a tak Youtube okopírovali. U nás to dělají např. Fun Power nebo Patrick Zandl. Ten na to jde trošku jinak, rozděluje obsah na profesionální, poloprofesionální a amatérský, ale myšlenka je stejná: umožnit talentovaným lidem schopným převést myšlenku do pohyblivých obrázků přístup k potenciálním divákům. Blogy ostatně totéž nabídly v písemné formě teprve před několika lety a kam jsme dospěli, že. Někteří až na stránky Respektu nebo do televize.

spendings.gif

Ať už ale stránky nabízejí videa profi nebo amatérská, něco celá ta legrace stojí a tak ji musí někdo zaplatit. Inzerenti, kteří jdou s dobou (nebo ti co najímají chytré agentury) naskočili na novou vlnu a chytají se stébla, které jim umožní překonat dobře vytrénovanou selektivní slepotu a hutný odpor vůči reklamě. Nejjednodušší cestou je samozřejmě užít praktiky již známé z televizního a filmového prostředí, tedy umístit reklamu před nebo za spot nebo použít Product Placement, který na internetu oproti užití v televizní a filmové produkci není na hraně legality. To je cesta, kterou se vydávají právě takové stránky, jako je česká Stream TV – tedy ty nabízející obsah z různých zdrojů. To je ale jen začátek.

"Vyšší dívčí" v užití videa jsou weby postavené na nasnímaných účinkujících. Mezi ty nejlepší vůbec patří stránka Phillips Bodygroom, která, světe div se, geniálně vtipně propaguje něco takového, jako je strojek na zastřihování pubického ochlupení. Doporučuji ke zhlédnutí i tehdy, pokud jste hladcí jako mramor. Kosmetiku značky Elave, která "nemá co skrývat" zase během několika dní proslavila stránka s nahými průvodci Nothing to hide. To ještě ale stále není všechno.

Reklama

Je-li totiž zadavatel opravdu chytrý (a může si to dovolit), nabídne divákům svou vlastní televizi. Nemám samozřejmě na mysli teleshopping: např. Mini má k vlastnímu kanálu nakročeno svým seriálem ve stylu Knight Ridera Hammer & Coop a věřte mi, bavit se budete výborně. Výrobce piva Bud Light nabízí ve své Bud TV, jak jinak, pivo, ženy, zpěv. A pokud jsem v úvodu mluvil o "televizi jednoho muže", pak není potřeba chodit daleko – český projekt Vyladěno nabízí právě takovou možnost. Momentálně na této stránce videoblogují osobnosti, ale prakticky za týden můžeme začít publikovat svá videa my všichni.

Bud_res.jpg

Určitým omezením rozvoje internetové reklamy je ale trend přibližování nikoli televize k internetu, ale internetu k televizi. Někteří inzerenti si totiž ještě nevšimli (a velké mediální agentury spolu s velkými portály před nimi tuto skutečnost úzkostlivě tají), že na internetovou reklamu se dá klikat, uživatel se po kliku někam přivádí a tam, kam je přiveden, si může něco pořídit. Zatímco všechny veličiny spojené s těmito úkony se dají naprosto přesně změřit (např. systémy, jako je HBX), snaží se výše uvedení na bannery dívat jako na animaci, od animace je blízko ke spotu a spot, ten už přeci dobře znají z televize! Mohou u něj odhadovat sledovanost peoplemetery (i když ty trochu obtížně zachytí diváky, kteří šli během reklamního bloku na záchod), počítat share a rating a přepočítávat GRPy a TRPy. Navrhoval bych proto malou úpravu peoplemeterových měření – divák by vždy, když by ho zaujala televizní reklama, vstal a ťuknul do obrazovky televizního přijímače. Byla by to taková obdoba kliku a jistě by bylo velice zajímavé, kolik takových ťuknutí divák za týden udělal. Co říkáte?